Surya - Je innerlijke Zon (ebook)

Een spirituele benadering van de Surya Namaskar, Pranayama, Puja & Mantra

Prijs:

Aantal pagina's:

15

238 pagina's

Uitvoering:

ISBN:

mp3-albums:

ebook (PDF)

-

-

In dit boek gaat Anandajay in op de spirituele achtergrond en waarde van de Surya Namaskar, Surya puja, Surya pranayama & de Surya mantra.

De titel Surya - Je innerlijke Zon - verwijst enerzijds naar de blijde sfeer die de zon je geeft als je aan haar denkt en anderzijds naar de spirituele symboliek van dat je ziel de zon in jou is, het leven in jou is. De zon werd in veel oude culturen als een God vereerd en de yogi’s hebben voor de zon, die in het Sanskriet Surya wordt genoemd, rituele oefeningen gemaakt. De bekendste daarvan is de ‘Groet aan de Zon’ of Surya Namaskar, en deze staat bij de meesten bekend als een actieve oefeningenreeks. Er wordt dan echter voorbij gegaan aan wat ze ook is, namelijk een ode aan je innerlijk, aan je ziel.


Dit boek is dan ook uitgebracht om dit spirituele aspect van ‘Surya’ uitgebreid onder de aandacht te brengen. Daarnaast komen de twaalf aspecten van de Surya Mantra, die een elementair onderdeel zijn van de Surya Namaskar, de Surya Puja en de Surya Prabhana Pranayama, volledig overeen met de bevindingen uit het boek ‘The World Book of Happiness’, waarin een honderdtal professoren van over de gehele wereld hun conclusies publiceren over wat zij met hun onderzoeken naar geluk ontdekt hebben. Deze twaalf gelukbrengende aspecten van ‘Surya’, van je ziel of innerlijk, die in dit boek uitgebreid behandeld worden, vergroten je inzicht in en je openheid voor het ervaren van de bezieling die je altijd al in je draagt.


De Surya Namaskar is een volwaardige fysieke oefening waarmee je met al je cellen ‘Surya’, je innerlijke zon, je ziel groet, omdat je voelt dat er meer is dan alleen je persoonlijkheid en je lichaam en daarom in contact wenst te komen met je bezieling. Als persoonlijkheid die verlangt naar zijn spirituele diepgang, ga je dan via de Surya Namaskar de relatie aan met je bezieling en dat begint met groeten en ontmoeten (namaskar). De Surya Puja is een meditatieve oefening waarin je middels gebaren vorm geeft aan je dankbaarheid voor alles wat je aan de beleving van je ziel ontleent. Je dankt op deze manier de grote moederziel, waar alle zielen toe behoren. De Surya Prabhana Pranayama is een staand uitgevoerde pranayama (energetische ademoefening), waarbij de volledige ademruimte en ruimte voor energiestroming aangesproken wordt. Qua fysieke beweging worden vooral de armen aangesproken om zowel de ademruimte als de energetische vrijheid verder open te laten gaan.


Bij dit boek horen uitgebreide muziekstukken die de verschillende oefeningen begeleiden: drie voor de Surya Namaskar, één voor de Surya Puja, één voor de Surya Prabhana Pranayama en één als mantramuziek. Los daarvan werkt het beluisteren van deze muziekstukken rustgevend en harmoniserend. De diepere waarden van ‘Surya’ die in dit boek worden aangereikt, verbinden je weer met je levenskracht en je innerlijk. De dankbaarheid en het respect dat daardoor ervaarbaar wordt, laat je met nog meer liefde leven en ziel zijn tussen alle andere zielen. Moge ook de stralen van jouw innerlijke zon, van jouw ziel, vrij worden!

Recensie

Door Marije


Het boek ‘Surya - Je innerlijke Zon’ van Anandajay - ook wel kortweg het Surya boek genoemd – is wat mij betreft een onontbeerlijk boek voor elke yogi! Het is niet alleen het meest volledige en uitgebreide boek wat ik ken over de aspecten van de Surya Namaskar, die in de yoga ook bekend is als zonnegroet, maar geeft ook een uitgebreide diepe benadering van alle spirituele aspecten van het licht, de ziel, die wij als mens kunnen ervaren. Anandajay reikt daartoe ook de Surya Puja aan, het gebed met handgebaren die de beleving van de aspecten van surya heel dichtbij brengt, de Surya Prabhana Pranayama, het energetische ademgebed van de schijnende zon, en de veertig minuten durende, prachtige gecomponeerde Surya Mantra.


Het boek heeft niet voor niets de titel ‘Je innerlijke zon’ gekregen en gaat over het eren van het licht, van de zon in jou, van de beleving van je ziel via deze twaalf verschillende Surya-namen. De diepere spirituele waarden van de twaalf benamingen van de ziel met de bijbehorende mantra’s en aspecten worden zorgvuldig per surya benadering uitgebreid behandeld in hun betekenis, waarde en werking en er worden verschillende onderlinge verbanden gelegd met chakra’s en energiestromingen die daarin worden aangeraakt. Alle poses of gebaren worden tot in finesses aangegeven. De uitleg is ondanks de uitgebreidheid van alle werkingen toch helder en uitnodigend en, niet te vergeten, erg aanrakend en verdiepend in de verschillende gebedsbelevingen en –vertalingen van de Sanskriet namen per onderdeel. Fijn is ook dat er verschillende korte overzichten in het boek zijn opgenomen met de combinatie van de mantra’s en gebeden en dat alles verlevendigd is met de prachtige en verhelderende illustraties van Willemien Min.


Het Surya boek is een spiritueel boekwerk waarmee je zowel als beginneling als wanneer je wat meer bekend bent met deze materie ontzettend veel verdieping en verfijning kunt vinden en waarmee je echt je leven lang nog mee vooruit kunt! Anandajay reikt met dit naslagwerk in oneindige veelvoud de diepgang aan die vol rijkheid en schoonheid is en geeft je daarmee handreikingen om de verbinding met je innerlijke zon, je ziel, aan te gaan, eindeloos te verdiepen en in liefde te laten stralen. Dan begrijp je dat hij steeds weer aangeeft hoe de Surya Namaskar je erop wil attenderen dat vrede de ware aard is van alles en dus ook van jou. Door Anandajay’s begeleiding kom je in die werkelijkheid en diepgang en wordt het duidelijk wat de eeuwenoude traditie over de Surya Namaskar zegt, namelijk dat ze alles beantwoordt wat een mens nodig heeft om volledig, gelukkig en gezond te zijn. 


Het is daardoor dat ik me, door zijn begeleiding en inzicht in de diepgang van deze materie, in mijn dagelijkse leven zo ondersteunend begeleid voel door een diep gevoel van dankbaarheid en de waarde van een levende spirituele dimensie. Dit boek gaat dan ook echt over waardevolle heilige materie, die je laat ervaren dat het leven zoveel meer is dan hoe het vaak lijkt.


Om shanti om