lotus-80463E.png

ShantiYoga

lotus-80463E.png
kop-meditatie-2.jpg

ShantiYoga-retraite Liefde & Kracht

met Anandajay

Vrede (Shanti in het Sanskriet) is een combinatie van mededogen en aanwezigheid, van liefde en kracht. De ShantiYoga die Anandajay geeft, is een vorm van yoga, waarin hij je via meditatieve yogahoudingen (asana), adembegeleiding (pranayama) en de helende kracht van klank, zang en muziek (nadayoga) terugbrengt naar het contact met je wezen en de vrede die daarin ervaarbaar is. Zijn begeleiding draagt ertoe bij dat spanningen op lichamelijk, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel gebied gelaten kunnen worden en jij daardoor toegang krijgt tot de diepere lagen van je bestaan. Het licht, je ziel, essentie of hoe jij die innerlijke waarde ook maar noemt, krijgt daardoor de ruimte om zich ervaarbaar steeds verder in je bewustzijn en in je menselijke beleving uit te breiden. 

Vanuit die openheid kan er dan ‘yoga’ (Sanskriet voor verenigen) ontstaan, omdat yoga bedoeld is om de verbinding tussen jou en je innerlijk en tussen je lichaam en je ziel, weer te herstellen. Daar waar vereniging, samenkomen en heelworden plaatsvinden, voel je vanzelf weer de essentie van je bestaan en de vrede die daar eigen aan is. Het geven van ShantiYoga (de vrede van het weer verenigd met je essentie zijn) is voor Anandajay het liefdesgebaar dat hij naar buiten toe aanreikt vanuit een meer dan vijftig jaar gerijpte en vruchtbaar gebleken spirituele diepgang. De vredesboodschap die hij hiermee aan de wereld wenst over te brengen, is de rode draad die steeds weer door al zijn werk en bijeenkomsten geweven is.

Programma

Er is dagelijks een bijeenkomst met Anandajay van ca. 3 uur. Het inhoudelijke programma omvat ook een deelronde waarin hij persoonlijk op vragen ingaat. Verder is er een ondersteunend programma met ’s ochtends en ’s avonds surya namaskar, puja, mantra of meditatie (dat wordt verzorgd door één van de teachers) en is er tussendoor voldoende ruimte om uit te wisselen, te wandelen of op jezelf te zijn.


Praktische informatie

Data 2022: 16 september (17:00 uur) t/m 21 september (12:00 uur). 

Aanvang vrijdag rond 17.00 uur en vertrek woensdag rond 12.00 uur. 

Locatie: Light of Being centrum, Hergersberg 44-46-49, 4760 Büllingen, België. 

Bijdrage: € 575.


Download inschrijfformulier

(het formulier gelieve opslaan en invullen op je computer)

 
lotus-80463E.png
meditatie-2.jpg
lotus-80463E.png

Yoga: Het lichaam als spiegel van je ziel

Yoga is volgens Anandajay geen fysieke oefenwijze of discipline, maar een uitnodiging om via een verfijndere manier van lichaamsbeleving in contact te komen met de diepere waarden van je bestaan. Yoga helpt je op die manier om vanuit verbinding met die innerlijke grond of zijnswaarde te gaan leven. Yoga is de uitnodiging om via een sensitieve, reflectieve en relationele manier van lichaamsbewustzijn contact te maken met je spirituele diepgang. Elke houding die je in yoga aanneemt is dan ook bedoeld als een spiegel. Wat je in een yogahouding ervaart, is het gevolg van hoe jij leeft. Het laat je kijken in een spiegel van hoe jij wel of niet met je essentie in verbinding leeft en hoe je leven van daaruit vorm heeft gekregen. Je kunt die spiegel echter niet veranderen door erop te gaan tekenen wat je anders zou willen hebben, maar je mag de spiegel gebruiken om je van je feitelijkheden bewust te worden, deze aan te nemen en ervan te leren zodat ze bij kunnen dragen aan je verdere ontwikkeling.


Een aanvullend aspect van Anandajay’s vredesyoga (ShantiYoga) is de aandacht voor het verfijnd energetisch omgaan met de waarde van de adem. De adembewegingen brengen je met je fysieke lichaam in contact en de levensenergie (prana), die je via je ademhalingen in je lichaam opneemt, brengt je in contact met de beleving van je energetische lichaam. Aan de hand van verfijnde adembegeleiding (pranayama) kun je ervaren hoe je je laat vullen en voeden door deze waardevolle energie, welke lichaamsgebieden daarbij doorlatend of verdicht aanvoelen en hoe open of begrensd je bent in je uitwisseling met je naasten, de wereld om je heen en het leven als geheel. De adembegeleiding ondersteunt daarbij een zo optimaal mogelijk opnemen van levensenergie door het lichaam en het energetische nadi-netwerk (energiebanen) en de chakra’s (energiecentra).

Daarbij maakt Anandajay in deze yogavorm gebruik van de helende kracht van klank, zang, puja- en mantramuziek (nada yoga). De nada yoga maakt gebruik van klanken, die een verzachtende, verinnerlijkende en verstillende uitwerking hebben op je belevingsruimte en je ondersteunen bij het ontwaken voor de liefdevolle kracht van je gevoeligheid en het afgestemd raken op de waarde van je zijn.


Hoe jij de meditatieve yogahouding, de stroming van de adembewegingen en de resonantie van de klanken beleeft, laat je zien en ervaren wie, wat en hoe je op dat moment bent, hoe je met je lichaam en gevoel omgaat, hoeveel vrijheid je jezelf geeft en of je de aanrakingen die je daarbij tegenkomt, aanneemt.


De ShantiYoga begeleidt je zo om de ‘doener’ te laten en vanuit de ‘ontvanger’ te gaan voelen. Door de toewijding aan je lichaam en door liefde voor je lichaam vind je vrede en leer je in je lichaam aanwezig te zijn en je van daaruit te openen voor de energie (light) van het zijn (being), voor je essentie. Als je je vanuit je verlangen naar de diepgang opent voor je menselijke bestaan en die feitelijkheid zo mag zijn zoals die op dat moment is, kom je steeds dieper in vrede met alles en ontstaat er meer ruimte voor yoga, vereniging. Door al die aandacht en genegenheid ervaar je steeds meer aanwezigheid en liefde in jezelf. Yoga betekent verenigen en is de uitnodiging om niet te strijden maar open te gaan voor dat wat er is en te ervaren wat die vriendschap je geeft. De kracht van het strijden transformeert naar de kracht van het ‘er zijn’ en de energie van de strijd die alles uit elkaar drijft, transformeert naar een energie die verbindt en heelt. Yoga begeleidt je op deze wijze van strijder naar liefhebber.

 
kop-meditatie-2.jpg